|
|
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 2009-07-04, 23:06 Mechanik/elektryk ze Śląska/Małopolski
|
|
|
Szukam kogoś, kto zna się na oplowskiej elektryce, sprawdzi czemu moja v-ka nie pali i nie zedrze ze mnie nie wiadomo jakiej kasy. Znacie kogoś godnego polecenia ? |
|
|
|
|
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 06 Kwi 2008 Posty: 3794 Skąd: smoczygród
|
Wysłany: 2009-07-05, 08:46
|
|
|
poproś o pomoc Jarka1111 złota rączka do calinek |
_________________ Ktoś pogniótł mi skrzydła,Zabrał aureole,Pobrudził ręce...Byłam kiedyś aniołem,Pamiętasz?Dziś nie potrafie nawet,Powiedzieć gdzie leży niebo . . . |
|
|
|
|
Silnik: X25XE
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 2074 Skąd: M-ce
|
Wysłany: 2009-07-06, 06:21 Re: Mechanik/elektryk ze Śląska/Małopolski
|
|
|
majner napisał/a: | Szukam kogoś, kto zna się na oplowskiej elektryce, sprawdzi czemu moja v-ka nie pali i nie zedrze ze mnie nie wiadomo jakiej kasy. Znacie kogoś godnego polecenia ? |
Witaj. Swieci ci check ?? Opisz dokladniej problem. Jakby co to moge pomoc. Nie mam neta z tp bo cos im sie pop*!##%$&& wiec (...) odbierz PW. |
|
|
|
|
Wysłany: 2009-07-06, 20:40
|
|
|
wróciła do żywych
Wystarczyło przeczyścić styki w gnieździe przekaźnika pompy paliwa i odpaliła od kopa
Wszystkie błędy zniknęły wraz z odpaleniem
Wystarczyło przeczyścić styki w gnieździe przekaźnika pompy paliwa i odpaliła od kopa :loves1: nasza słodka kruszynka
No ale zanim pojedziemy gdzieś dalej, to i tak 3ba troszkę nad nią popracować, więc póki co nie nadwyrężamy jej dobroci:) |
|
|
|
|
Silnik: 2,0 v8
|
Wysłany: 2010-03-06, 23:51
|
|
|
witam jestem nowym klubowiczem posiadam cali i mam problem z oświetleniem licznika nie świeci się proszę po pomoc dziękuje |
|
|
|
|
Silnik: C20NE
|
Wysłany: 2010-03-07, 10:28
|
|
|
marcin napisał/a: | witam jestem nowym klubowiczem posiadam cali i mam problem z oświetleniem licznika nie świeci się proszę po pomoc dziękuje |
Można by było do tego założyć nowego posta no ale skoro już tutaj pytasz, to powiem co trzeba zrobić: wyjąć zegary i sprawdzić żaróweczki. jeśli są dobre to szukać po kabelkach z którym coś jest nie tak więc miernik w rękę i do dzieła... |
_________________ Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem... |
|
|
|
|
|
AQUA
Wymiatacz forum
|
Silnik: 2.0 8V
|
Wysłany: 2010-03-08, 19:24
|
|
|
Mam też pytanie, ale z innej beczki, trzeba mi moją cali podpiąć do kompa i sprawdzić ABS (podobno jeden jest niepodłączony). Może ma ktoś jakiegoś znajomego co by na to popatrzył |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2010-03-08, 21:46
|
|
|
AQUA napisał/a: | Mam też pytanie, ale z innej beczki, trzeba mi moją cali podpiąć do kompa i sprawdzić ABS (podobno jeden jest niepodłączony). Może ma ktoś jakiegoś znajomego co by na to popatrzył |
Aqua zapraszam Ciebie a raczej twojego męża do lektury.
http://www.forum.calibrak...topic.php?t=435
ABS
zwarcie pinów A i K w złączu diagnostycznym
12 - Rozpoczęcie procedury odczytu pamięci usterek / Brak błędów
16 - Zawór elektromagnetyczny przedniego lewego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
17 - Zawór elektromagnetyczny przedniego prawego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
18 - Zawór elektromagnetyczny tylnego obwodu hamulca - uszkodzenie zaworu
19 - Przekaźnik zaworu - napięcie zasilania<5V w czasie>20ms
25 - Prędkość kół
zębatych - nieodpowiednia ilość zębów lub wymiar koła
35 - Przekaźnik pompy - uszkodzony przekaźnik lub obwód przekaźnika
37 - Włącznik świateł STOP - uszkodzenie włącznika lub w obwodzie włącznika
39 - Czujnik przedniego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
41 - Czujnik przedniego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
42 - Czujnik przedniego prawego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
43 - Czujnik przedniego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
44 - Czujnik tylnego lewego koła - brak lub słaby impuls z czujnika
45 - Czujnik tylnego lewego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
46 - Czujnik tylnego prawego koła - brak lub słaby sygnał z czujnika
47 - Czujnik tylnego prawego koła - uszkodzony czujnik lub obwód czujnika
48 - Zasilanie pojazdu - napięcie zasilania niższe niż 9,4V
55 - Sterownik - uszkodzenie sterownika
56 - Linia transmisji danych - za niskie napięcie
To ta wtyczka.
Bo koszt podpięcia Calibry do kompa to minimum 100zł na dzieńdoberek a to na pewno nie koniec. A dzięki tej instrukcji obsługi można sobie samemu sprawdzić całą Cali. |
|
|
|
|
Silnik: X25XE
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 2074 Skąd: M-ce
|
Wysłany: 2010-03-08, 21:51
|
|
|
Wlasnie, bledy mozna samemu sprawdzic, podjedz do Myslowic to popatrzymy na bledy
Ja placilem 2 lata temu 70 zl za podpiecie to techa, chcialem miec pewnosc ze to co zczytalem blyskami sie zgadza i teraz juz na kompa bym nie pojechal. |
|
|
|
|
AQUA
Wymiatacz forum
|
|
Wysłany: 2010-03-08, 22:46
|
|
|
Już mi tak sprawdzał błędy i nic nie wyszło. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2010-03-08, 22:50
|
|
|
Aqua mogę na to popatrzeć przy jakimś spocie nie ma problemu.
A co dzieje się z ABS-em?? |
|
|
|
|
Silnik: C20NE
|
Wysłany: 2010-03-09, 01:57
|
|
|
A ja dorzuce sprostowanie... nie wszystkie ABS-y mają sprawdzanie błędów... AQUA co Ci sie dzieje? zapala sie kontrolka od ABS-u? jak tak to jak sie zapali, to nie wyłączać silnika tylko zewrzeć piny A i K i wtedy sprawdzić. w momencie wyłączenia zapłonu błędy ABeeSa sie kasują same... |
_________________ Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem... |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2010-03-09, 11:40
|
|
|
Aqua wpadniesz na spota to Ci to sprawdzimy |
|
|
|
|
|
AQUA
Wymiatacz forum
|
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:25
|
|
|
Jak go kupowałam to gość mi mówił, że abs są odpięte. Nie świeci żadna kontrolka i nigdy nie świeciła. Mi osobiście to nie przeszakadzo, ale z uwagi na męża wole to naprawić. Na razie robie blacharke i jestem bez auta, więc nie ma jak tego sprawdzić. Jak go dostane do soboty to zmolestuje męża, choć on jest cały chory jak ma coś mi w aucie robić. |
|
|
|
|
Silnik: 2,0 v8
|
Wysłany: 2010-03-11, 22:36
|
|
|
witam wszystkich mam problem zmieniam pasek rorządu i pompę wody i mam problem bo nie wiem jak mocno ma być na prężony pasek |
|
|
|
|
|